Jdi na obsah Jdi na menu

Rogue Trooper- Recenze

24. 11. 2013

Vývojář: Rebellion

Rok vydání: květen 2006

Platformy: PC,PS2,XBOX a Wii

Multiplayer: Ano

Hodnocení: 9/10

O co vlastně jde?

Modrý, geneticky modifikovaný voják Rogue Trooper pracuje pro jižanské armády pod vedením Milicomu. Na planetě jménem Nu-Earth momentálně probíhá válka sever proti jihu. Po neúspěšném vylodění a masakru celé armády Rogue dezertuje. Teď je na vše pouze on a musí se vypořádat s obrovskou přesilou sám. Je vám jasné, že někdo z velení Milicomu vás musel zradit a „podlomil vám nohy“. Na vás teď je pomstít smrt vašich spolubojovníků a najít toho zrádce.

Mutant, něco jako Avatar

Dalo by se říci, že jste v podstatě stále člověk. Ale byl jste geneticky upraven tak, abyste mohl žít a být bojeschopný v nepříznivých podmínkách planety. Tamější atmosféra je samozřejmě pro normální lidi nedýchatelná, a proto jsou nuceni nosit skafandry s kyslíkovými maskami, které jsou, no řekněme, že se v nich nehýbá dvakrát lehce a pro boj jsou nevhodné. Vy, jakožto modifikovaný člověk, nejen že umíte dýchat pro lidi nedýchatelný plyn, také jste rychlejší, houževnatější a modřejší. Jediné o co vám jde je dopadnout toho, kdo zradil vás i vaše spolubojovníky, ale o tomhle Milicom neví.

Neviditelní kamarádi

Rogueovi tři kamarádi, kteří bohužel padli při vylodění. Jsou zakomponováni do hry tak, že když umírali, podařilo se mu zachránit jejich biočipy, které obsahují osobnost G. I. (Genetic Infrantrymen). Čipy si vybavil helmu, zbraň a batoh. Takže ve hře bojují v podstatě čtyři. Gunnar v pušce se stará o střílení, Bagman v batohu vám zajišťuje lékárničky a munici a potom je tu Helm neboli „informační voják“ dokáže hacknout jakékoli zařízení, na které ho položíte. Pasáže ve hře jsou pak proložené dialogy mezi vámi a zbytkem ehm, výstroje. O vtipné a trefné hlášky od svých spolubojovníků není nouze. Tito kamarádi vám dosti pomáhají v boji i v taktizování.

Gunnar například umí, když ho (primární zbraň) položíte na zem trojnožkou, automaticky začne střílet po nepřátelích. Potom se ovšem Rogue musí spokojit se sekundární pistolí, která má, nevím proč nekonečný počet munice. Pak je tu Bagman a jeho replikační zařízení, které umí přeměnit šrot, který sbíráte z mrtvých těl nepřátel, anebo všude možně po mapách, na potřebnou munici a léčebné injekce. A nakonec Helm neboli „informační voják“, který nejen že dokáže hackovat, ale i vytvářet projekci hologramů, coby výhoda při odlákávání nepřítele. Možná si říkáte, že musí být obtížné a obtěžující stále ovládat tyto funkce, ale opak je pravdou, ovládáni je intuitivní a v drtivé většině ho budete opravdu potřebovat. Zkrátka a jednoduše tyhle „vychytávky“ vám usnadní průchod celou hrou.

Co se zbraní týče, použít jdou všechny, každá zbraň má své výhody i nevýhody, také se mi líbilo to, že v podstatě celou hru lze projít se základní zbraní, stačí rána do hlavy a pošlete nepřítele do věčných lovišť, jsou tady pochopitelné výjimky v podobě těžkých vozidel a obrněných seveřanů.

Hopsání a krčení za překážkami

Pohyb se parádní neměl bych co vytknout, Rogue umí dělat kotouly, skákat do stran. To se hodí při uhýbání před snipery, anebo rychlému uniknutí, když po vás například někdo hodí granát. Naše modrá bytost se také umí krýt za všelijakými překážkami, bednami a terénními nerovnostmi. Zpoza nich lze využívat spoustu taktických možností, jednak je vaše postava kryta před smrtícími kulkami, za druhé se vytváří příležitosti k útoku, jako jsou: házení granátů na určitě místo, nebo krycí palba. Při normální střelbě se z překážky odkrývá, ale hra nabízí možnost střelby naslepo, což vypadá esteticky báječně a v určitých situacích je to i praktické.

Ovládání je velmi dobře zpracované, i přes to, že je zde mnoho funkčních kláves, které jsou ale intuitivně rozložené, tím se odstraňují potíže se stálým redefinováním mnoha kláves. Určitě vás potěší, že nepřátelé mají na sobě „hitboxy“. Potom se nabízí možnost pro přesné hráče s dobrou muškou střílet seveřany do hlavy, anebo do kyslíkových bomb, což je efektivně zpracované tak, že když je trefíte do bomby, chvíli z ní uniká kyslík a následně exploduje.

Rogue není žádný mlaďoch

Naše modrá postavička se poprvé objevila v komiksovém magazínu 2000AD roku 1981. Na začátku osmdesátých let ho vytvořil komiksový kreslíř Garry Finley-Day. A světe div se, Rogue byl úplně stejný, jako v počítačové hře.

Ale ani na počítačích to není jeho premiéra, jde totiž o již třetí zpracování. Poprvé se Rogue objevil už v roce 1986 na ZX Spectru a Commodoru C64, byla to isometrická střílečka. V roce 1990 nám modře zazářil v monitorech Amigy a Atari ST s výrazně lepší grafikou a tehdy úžasným FPS pohledem z vozidel, děl a další bojové techniky.

Ani to, že Rebellion si vybral právě Rogue, který má bohatou historii není náhoda. Rebellion totiž vlastní celý magazín 2000AD a s tím i autorská práva.

Shrnutí

Na Rogue Trooper se mě líbí, že hru lze hrát více způsoby, například můžete být stealth a plížit se jako had, nebo naběhnout s kulometem a vše co se pohne rozstřílet. Herní doba také není nejkratší, ale může se u každého jedince lišit. Mě hra trvala zhruba 10-12 hodin. Ale jak píši, záleží, jak hru hrajete. Tím se herní doba rapidně prodlužuje, anebo také naopak. Hře bych s nadšením dál plnou desítku, ale nějaké ty vady na kráse jsem přeci jen našel, například umělá inteligence někdy také pokulhává, nepřátelé se třeba rozmístí a vy, když nic neuděláte, stojí tam jak kámen. Příběh je kvalitně zpracován a vizuálně hra vypadá pěkně, a to i přes to, že pracuje na trochu zastaralém enginu.

Zdroj: hra Rogue Trooper

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

AAtotheHor - What is a bracing blood power

11. 10. 2018 13:27

Poids est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par de vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-generique-en-pharmacie-prix/

AAtotheHor - Blood Pressure - Taylor & Francis Online

27. 9. 2018 4:38

Pression arterielle est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre coeur bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/prix-du-cialis-france/